Palak Paneer och delfiner

Jag lovade i ett tidigare inlägg återkomma med receptet till en av mina favoriträtter, nämligen Palak Paneer. Nu behöver ni inte vänta längre, här kommer det! Med samma kan jag inte låta bli att kommentera den sorgliga delfin-nyheten som säkert inte undgått någon idag. Särkänniemi smugglade alltså i nattens mörker iväg sina fyra delfiner till flygfältet i Tammerfors varifrån de togs till Grekland till ett mycket sunkigt delfinarium där de antagligen kommer att ha ett skit liv.

Det som dock överraskar mig är att många nu rasar över djurskyddsaktivisterna och skyller på dem för delfinernas öde istället för att gå åt själva djurparken. Djurskyddsorganisationer har i åratal lyft fram problem som är förknippade med delfinarier ; allt från att delfinerna och valarna lider av mentala problem till varför de överhuvudtaget skall hållas i akvarier för att tillfredsställa människor, hur de fångas mm. (titta till exempel på dokumnetärerna ”Blackfish” och ”the Cove”).

Djurskyddsorganisationer kan och måste lyfta upp svåra frågor. Bara genom att fånga publikens uppmärksamhet och peka ut orättvisor kan vi åstadkomma attitydförändringar. Tyvärr var resultatet denna gång mycket sorgligt, men nog var det ju ändå Särkänniemi som gjorde detta omoraliska beslut och på detta sätt svarade på kritiken som riktats mot dem. Skyller man på ”den gröna vänstern” ser man inte the big picture. Aktiva medborgare behövs ifall vi vill ändra på samhället. Vad gjorde du senast för att förbättra världen?

p.s. När får de miljontals intelligenta grisar vars hela liv är en enda tortyr den uppmärksamhet de förtjänar?

Palak Paneer Servera med samma side dishes som annan indisk mat, till exempel myntchutney, raitasås, hummus och Naan-bröd.

indiska lisukkeet

Recept på Palak Paneer (tillredningstid ca 30 minuter)

300 gram färsk spenat

En rödlök

Två vitlöksklyftor

Färsk, riven ingefära, ca 2 msk

1 paket basilikamarinerad Tofu

1 påse frysspenat

500 gram tomatkross

1 burk Oatly-fraiche (går att ersätta med naturell jugurt)

1 tsk spiskummin

1 msk garam masala

1 msk grön currypaste

Salt, peppar

Gör såhär:

Fräs lök, vitlök, ingefära och den färska spenaten på en panna tills löken och spenaten mjuknat. Lägg i tomatkrosset, Oatly-fraichen, frysspenaten och kryddorna och låt puttra sakta ca 20 minuter. Lägg till sist i de tärnade tofubitarna. Servera med ris.

Lämna en kommentar